Piemonte

Een Originele Winetour, Wijnen Zonder Grenzen..

Noord-Oost Italië (Friuli), Slovenië en Istrië

Over Friuli Venezia Giulia

Misschien kent u de steden Udine en Triest. Maar wist u dat rondom die steden een bijzonder wijngebied ligt, met enkele van ’s wereld beste witte wijnen? Denkt u eens aan Collio, Carso, of de zeldzame ‘Picolit’.. Iedere Italiaan zal u hier veel over kunnen vertellen… En er is meer, het gebied kent een reeks van authentieke en originele wijnen en prachtige landschappen. En boeiende steden, zoals Gorizia of Triest met hun ‘middel-Europese’ sfeer. En.. vergeet u ook de San Daniele ham niet!

Over Slovenia

Na de Tweede Wereldoorlog bevonden veel families zich plots in Joegoslavië: de nieuwe grens was vastgesteld (dit gebeurde pas in 1954!) en verdeelde niet alleen de interessante wijngebieden tussen Oost en West, maar verdeelde ook hele families. Nu, na de stichting van Slovenia, hebben veel wijnbedrijven het voorbeeld van hun familie – net over de grens in Italië – gevolgd en zijn begonnen met de productie van hoge kwaliteitswijnen, vaak zo’n 1 of 2 km over de grens in Slovenië. Dit maakt het gebied fascinerend: het is mogelijk ’s morgens een prachtige Merlot uit Goriska Brda te proeven, of een Zelen uit Vipava… En ’s middags een mooie Italiaanse wijn 2 km verderop.. En wat denkt u van die heerlijk authentieke familierestaurants…?

Over Istrië Kroatië

Na de val van Joegoslavië werd het mooie gebied Istrië voor de eerste keer in de geschiedenis deel van Kroatië. Veel families moesten plots aan de nieuwe staat wennen (het was niet de eerste omwenteling die ze meemaakten..). Maar nu hebben een flink aantal wijnbedrijven de handschoen opgenomen en produceren steeds hogere kwaliteit wijnen van de eigen bodem op Istrië. Prachtige wijnen zoals de Malvasia of de Teran maken het een interessant wijngebied, en ook de olijfolie van Istrië is van zeer hoge kwaliteit. En.. een typische ‘Konoba’ uit Istrië is de moeite waard!

Een Wine Tour in het Alpe Adria gebied gaat daarom niet alleen over het proeven van mooie wijnen, waarvan er vele voor u nog onbekend waren. Het gaat ook over de kennismaking met een bijzonder boeiend en interessant gebied met eigen authentieke producten. Het is ook een gebied waar de geschiedenis en de oorlogen hun sporen hebben nagelaten. De interessante steden die u bezoekt, de authentieke, locale diners en de kennismaking met hun geschiedenis en cultuur maken deze reis een zeer waardevolle en boeiende ervaring!

Met veel plezier zal ik dit gebied bij u introduceren: u gaat kennismaken met bekende maar ook zeer onbekende plaatsen!
Doe mee aan de WINE TOUR door Noord-oost Italië, Slovenië en Istrië!

Voorlopig Programma voor 3 dagen

Dag 1: bezoek aan wijnbedrijven in Colli Orientali del Friuli en Collio
Dag 2: bezoek aan een wijnbedrijf in het Vipava gebied (SLO) en in Carso (IT)
Dag 3: bezoek aan de prachtige stad Triest, proeverij van een aantal van Slovenië’s Malvasia’s en een wijn-tasting diner in Istrië (CRO)
Elke dag zullen we – naast de bezoeken aan de wijnbedrijven – een lunch en authentiek locaal diner hebben. Een rustieke lunch in een wijnkelder is inbegrepen.

Voorlopig Programma voor 4 dagen

Idem aan dat van 3 dagen, maar met meer tijd voor stedenbezoek en Istrië

Voorlopig Programma voor 5 dagen

Dit programma stel ik op verzoek voor u samen

Andere opties:

  • Belangstelling voor een kookcursus? Dat kan geregeld worden
  • Wilt u de authentieke truffels uit Istrië in de herfst proberen? Dat kan!
  • Heeft u speciale wensen? Laat het mij weten!

Prijs p.p.: op verzoek

Meer informatie: paulbarolo@gmail.com

Paul Balke is auteur van het boek ‘Piemonte Wine and Travel Atlas’, is expert inzake Piemonte en zijn wijnen. Zijn talen: Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans. Hij nam deel aan diverse wijnjury’s en is momenteel aan het werk voor zijn derde boek over Noordoost Italië, Slovenië en Istrië.