Eén van die plaatsen die compleet vergeten wordt door het internationale tourisme: Saluzzo. Ooit was deze kleine stad aan de voet van de Monviso (3800 m) de hoofdstad van de eigen staat Saluzzo, een onafhankelijk markezaat. Het bezat grote gebieden in de Alpen (nu deels Frankrijk) en ook naar het oosten toe in Piemonte tot in de Langhe heuvels inclusief Dogliani en zelfs bijna Barolo. Een charmant stadje met een fraai oud centrum uit de 16e eeuw dat grotendeels intact is. Toen Saluzzo in de 16e eeuw onderdeel werd van het gebied van Savoie verloor het zijn belang en raakte het haast vergeten. Maar het hof van de markies van Saluzzo was vroeger bekend vanwege het intensieve artistieke leven met musici en artiesten en er was zelfs een eigen medische school, opvallend voor die tijd. Toen Leonardo da Vinci op reis ging naar Frankrijk, zijn laatste reis, deed hij de Markies van Saluzzo aan en verbleef een aantal dagen aan het hof. Hij zal zeker royaal geëerd zijn door de markies met geschenken. Het oude deel van Saluzzo is een juweel met de kleine smalle straatjes, arcaden en oude kerken.
Foto boven: Saluzzo met de Monviso op de achtergrond
Tussen 1475 en 1504 schonk de Markies van Saluzzo het paleis, nu genoemd ´Casa Cavassa´ aan de gelijknamige familie. Het is nu een museum in de oude stad met opmerkelijke schilderingen uit de 16e eeuw, waardoor het één van Piemonte´s meest opmerkelijke monumenten uit de Renaissance is. Alles toont een opmerkelijke welvaart. Boven de ingang is het familie wapen met het motto “Droit quoi qu’il soit”, omdat de familie Cavassa ook de justitie zaken voor de markies van Saluzzo beheerden.
Foto: Renaissance schilderingen op de plafonds in Casa Cavassa
Onvergetelijk zijn de schilderingen van Hans Clemer, een Vlaamse schilder die in contact kwam met de Renaissance in de Provence. Zijn fresco´s in de katedraal zijn opmerkelijk als ook het schilderij ´Madonna della Misericordia´ in Casa Cavassa. Boven de stad is het oude kasteel dat lange tijd dienst deed als gevangenis en nu op weg is naar een nieuwe bestemming.
En.. is er ook wijn in zo´n vergeten uithoek van Piemonte? Jazeker!
Ook hier bestaan oude wijnbouw tradities, in de uitlopers van de Alpen, en voornamelijk met onbekende lokale druiven. Vooraanstaande wijnmaker Emidio Maero produceert een uitstekende rosato en rode wijnen van de onbekende Pelaverga druif. Zie: Www.maerovini.com
En, nog minder bekend is dat één van de nakomelingen van Markies van Saluzzo in 1785 trouwde met …. Francoise-Joséphine de Sauvage, eigenaar van Château d´Yquem, (één van Frankrijk´s kroonjuwelen in de wijnbouw). Daarom heetten de voorlaatste eigenaars van Yquem Conte de Lur-Saluces – maar deze geschiedenis is bijna vergeten.
Uit eten: Restaurant La Gargotta del Pellico
Slapen: Hotel Griselda