CeraudoHeel soms ontmoet je iemand die erin geslaagd is om zijn eigen paradijs te creeëren, hij doet alles perfect, en het lijkt alsof het voor iedereen gemakkelijk zou zijn om het zo te doen (maar dat is natuurlijk niet zo..!). Roberto Ceraudo is zo iemand. Hij is een echte perfectionist, maar werkt ook puur en biologisch, hij maakt bijzondere wijnen en olijfolie. En de locatie is heel bijzonder: Calabrië, de oostkust, vlakbij Ciro. Roberto hoort bij de Albanese minderheid in Calabrië, al voelt hij zich net als de anderen Italiaan, maar spreekt beide talen vloeiend, albanees en italiaans. Hij startte zijn wijnbedrijf lang geleden en begon al snel biologisch te werken. Neem bijvoorbeeld zijn witte wijn Petelia Val di Neto bianco, een  blend van Mantonica en Greco Bianco druiven: pure elegantie, met heel mooi tropisch fruit in de geur, en een lange, wat mineralige afdronk, een indrukwekkende wijn.
Zijn restaurant, Dattilo, sinds een paar jaren gewaardeerd met één ster*, is één van die heel bijzondere plaatsen, die je nooit meer vergeet. Dit is Zuid Italië, het diepe zuiden. Hier uit eten gaan, en Roberto ontmoeten is een unieke ervaring. Toen ik net was aangekomen uit het ruige binnenland van Calabrië viel het meteen op met hoeveel zorg de originele schotels werden verzorgd.  En alles met lokale ingrediënten, kruiden en groenten die alleen in Calabrië voorkomen.
De volgende morgen nam Roberto mij mee naar het historische stadje Strongoli om iets van de oude stad te laten zien. In de kerk troffen we een oud marmer aan met oude aramees-joodse opschriften uit ca 2000 voor Chr. Opnieuw zo´n waanzinnig interessant stukje cultuur in deze verre uithoek van Italië. De verre reis waard!
www.ceraudo.it
www.dattilo.it

 

Roberto Ceraudo, visionair uit Calabrië