Foto: Mimmo Freisa
Afgelopen week bezocht ik Domenico Capello (lokaal: Mimmo Freisa) bij Roatto. Als je hem tegenkomt is het onvermijdelijk: hij vertelt je over zijn Freisa. Hij is dé protagonist van de Freisa druif, die in Piemonte wat in de vergetelheid is geraakt. Freisa is genetisch direct verwant aan de Nebbiolo en kan eveneens goede wijnen leveren maar op de een of andere manier is de markt in Piemonte meer geinteresseerd in de frizzante-versie. Toch kan een rode Freisa erg goed zijn, zoals Mimmo bewijst.
Mimmo produceert 4 verschillende versies: rosé, rosé spumante, rode sparkling (Freisa vivace) en een prima Freisa d’Asti DOC Superiore (met gedroogde druiven), allemaal goede wijnen. Zijn wijngaarden liggen in een uithoek van Piemonte, in de buurt van Roatto. Ze behoren dan wel niet tot Monferrato of Langhe, maar Domenico glimlacht en zegt dat het dan misschien Astesana moet heten. Als ik hier rondrijd krijg ik het gevoel de eerste buitenlander te zijn sinds de 12e eeuw, zo authentiek, rustig is dit gebied. Alleen een paar laatste overgebleven wijnboeren, wat paarden, een paar huizen, en een wijds heuvelgebied waar vooral Freisa staat aangeplant. Uniek in Piemonte.
Mimmo Freisa