RAVENNA: lichtspel in de kerk en originele wijnen

Aan het einde van een warme dag in september lopen we door de S.Apollinare Nuovo kerk in Ravenna tijdens een bezoek met een groep Amerikaanse touroperators op uitnodiging van Emilia Romagna tourisme. Zonnestralen schijnen naar binnen en creëren een spel van licht.

Foto: S.Apollinare Nuovo church in Ravenna
Foto: mozaïeken, detail

1

2De foto toon het westelijke venster in gothische stijl van de kerk, terwijl de zonnestralen worden weerkaatst op de mozaïeken. Op de voorgrond een paar dames die een serieus gesprek voeren op dezelfde plaats waar al in de 6e eeuw kerkdienst werd gevierd – waarschijnlijk vielen de zonnestralen toen op dezelfde manier naar binnen. S.Appolinare Nuovo is een magnifiek voorbeeld van bizantijnse kunst uit de 6e eeuw. Ravenna was ooit een Etruskische vestiging, later hoofdstad van de westelijke helft van het Romeinse rijk (sinds 402 AD) en weer later hoofdstad van het Byzantijnse rijk (553-751 AD). Dit was de belangrijkste periode van Ravenna, de stad werd later onbelangrijk omdat het waterniveau daalde en Venetië kwam op als machtige handelsnatie.

Foto: S.Apollinare Nuovo, spel van licht: zonnestralen beschijnen het schip van de kerk en het lijkt of mensen ahw in het licht verdwijnen.

3Lichtspel in de S.Apollinare Nuovo
Ik nam een paar foto´s in de S.Apollinare Nuovo kerk. De mozaïeken zijn werkelijk imponerend – wat een geduld en wat een kennis moeten die mensen hebben gehad! De mozaïeken tonen lange rijen bijbelse figuren en een aantal portretten. Het lichtspel is indrukwekkend. Pas bij het thuiskomen ontdekte ik op de foto´s hoe het lijkt of de zonnestralen de mensen die centraal in het schip staan doen verdwijnen, een merkwaardig schouwspel (zie foto´s).  Het licht is zo intens omdat het door de mozaïeken wordt weerkaatst.

4Foto:  S.Apollinare Nuovo:  een spel van licht
Was dit de intentie van de architect in de 6e eeuw? Om door de vorm van het schip en de mozaïeken zo´n lichtspel te creeëren? De kerk is traditioneel met de kapel naar het oosten gericht zodat de zonnestralen in de namiddag de kerk vanuit het westen naarbinnen schijnen. Een onwaarschijnlijk lichtspel!

5Foto: voorbeeld van een minerale steen met een dun laagje goud
De vaardigheden om mozaïeken te maken was zeer geraffineerd, zoals ook deze foto toont: een dun laagje goud was aangebracht op de minerale stenen en dit zorgt voor het bijzondere lichtspel in de kerk. Alleen rijke mensen of instituten konden zich zoiets permitteren, en de rijkste was natuurlijk de kerk – die toen door de staat werd gedomineerd!

Wijn uit Ravenna? Jazeker!   Een prettige anomalie…
Een andere grote verrassing: wijn uit Ravenna. Het wijngebied Bagnacavallo ligt op ca 10 km van Ravenna en produceert Ravenna IGT – wit en rood. Het stadje Bagnacavallo bezat ooit 13 kloosters en een aantal paleizen waarvan een aantal behouden zijn. De wijngaarden rondom zijn aangelegd op zandige bodems, afgewisseld met klei en rivier-bodems. Dit zijn niet de meest aangewezen bodem voor wijngaarden! – maar de wijn uit Ravenna bewijst dat het kan. Het klimaat kan soms koud zijn, omdat de koude winden uit Rusland zonder obstakels over de zee kunnen overwaaien, daarom worden de wijnplanten op een speciale manier aangelijnd om ze te beschermen tegen te harde kou.
Maar de grootste verrassing zijn de lokale druiven Longanesi en Famoso. Beiden zijn uniek en authochtoon en hebben geen relatie met andere druiven. De lokale wijn, Bursôn, wordt geproduceerd van Longanesi druiven: deze druif is ontdekt in 1913 door dhr Longanesi, de grootvader van Daniele Longanesi. Vandaar dat de familienaam ook de naam van de druif is geworden. En wat een wijn! Intense, rijke tannines, veel extract en lengte en een hoog gehalte aan resveratrol. Op z´n best na minstens vier jaren liggen, maar langer wachten is aan te raden. Wie had zo´n wijn verwacht vlakbij Ravenna? Een prettige anomalie, zoals Daniele Longanesi het noemt!

Veel dank aan de Emilia Romagna Tourist Board

De wijn van de Longanesi druif, geproduceerd door de heer Longanesi:
Longanesi, Ravenna IGT Bursôn 2010
Aroma van zwarte bessen, iets kersen-mint, fris, ondanks de leeftijd.
De smaak is imponerend: extract van zwarte bessen, iets cassis, frisheid, tannines zeer present, veel kracht, body en een lange afdronk.
Foto: wijngaarden bij Bagnacavallo

6Foto:  de wijn Bursôn van Longanesi

7

 

 

RAVENNA spel van licht – authentieke wijnen