1 Cuneo 1 [1]Zuidwest Piemonte is de provincie Cuneo, beroemd vanwege de Langhe en Barolo waar ieder jaar vele duizenden wijnliefhebbers op af komen. Maar van al die duizenden toeristen is er echter bijna niemand die de stad Cuneo ook daadwerkelijk bezoekt. Wat een gemis!
Cuneo ligt een uur ten westen van Barolo, bij de Alpen, een mooie, interessante stad, gebouwd in de 12e eeuw. Toen de stad vanaf 1382 grondgebied van Savoie werd, werd het een belangrijk militair centrum tegen Frankrijk. De stad is zeer strategisch gelegen vlakbij een paar Alpenpassen en was nooit op militaire wijze veroverd tot Napoleon in 1796. Maar Napoleon had wel eerst de lange kustroute langs Nice en Savona om de confrontatie met het te sterk geachte Cuneo te ontlopen. Na zijn overwinning bij Mondovi moest Cuneo zich alsnog overgeven en werd Frans. In die periode werden alle fortificaties neergehaald en de stad werd uitgebreid. Piazza Galimberti, één van Piemonte´s mooiste pleinen is toen gebouwd – zie foto:12 Cuneo piazza Galimberti

Het centrum doet denken aan dat van Turijn, ook hier vind je lange arcades, overdekte wandelstraten, wel 13 km lang, zodat men ook tijdens de regen door grote delen van de stad kan lopen zonder nat te regenen. Via Roma, het oude stadscentrum is nu voetgangersgebied. Dit deel is fraai gerestaureerd en bevat ook unieke en authentieke winkeltjes. Hier zie je nog oude 19e-eeuwse tradities die elders al niet meer bestaand, zoals obers in livreien die de koffie, tee of de typische cuneesi al rhum met flair serveren.
Het stadsdeel contrada Mondovi en ook via Roma bevat nog zo´n mooie sfeer uit de 15e eeuw. Als de stad erin slaagt die oude sfeer te conserveren, die oude winkeltjes, en dat gevoel van ´Novecento´ dan kan Cuneo best eens een bestemming voor liefhebbers van oude cultuur worden, op zoek naar een stuk authenticiteit dat je elders niet meer vind. Het is een waarde, heel karakteristiek en dat geldt ook voor een aantal monumenten. Interessant is het Museo Civico, dat is gesitueerd in het complex van de oude Chiesa San Francesco en ook de Chiesa San Sebastiano met het religieuze museum. De Santa Croce kerk is ook interessant.
Cuneo is aan drie kanten omgeven door bergen en dit maakt het een unieke uitvalsbasis voor wandeltochten in de alpen en ´s winters zijn er veel mogelijkheden om te skiën. In de bergen liggen een aantal natuurparken, er is een prachtige natuur en vaak onaangetast.
Kortom, Cuneo biedt een interessant alternatief voor wie eens wat interessante cultuur wil zien na een paar dagen tussen de wijngaarden van Barolo. En niet onbelangrijk: er zijn een paar uitstekende restaurants.
(Foto boven: de stad Cuneo temidden van de bergen)

2 I  Chiesa San Sebastiano, affrescoes

 

Foto:
fresco’s in de Chiesa di San Sebastiano

2 Via Roma, old centre

Foto : Via Roma, het oude centrum van Cuneo 

3  railway bridge_n[1]

Foto:  de brug over de rivier de Stura: langs Cuneo stromen twee rivieren en dit gebied is ook een natuurpark: ´Parco fluviale Gesso e Stura´, uniek voor excursies en fietstochten.
4 cafe Arione_home_04

Foto:  historisch Caffé Arione, ooit bezocht door de schrijver  Hemingway.
5 Caffe Arione

Foto: obers in livrei in Café  Arione

5 I   cuneesi al rhum

 

Foto: cuneesi al Rhum, een uitvinding van Caffé Arione

6 piazza Galimberti II

Foto: Piazza Galimberti

7 Ducio Galimberti

Foto: een vizualisatie van de beroemde  speech
door verzets- leider Ducio Galimberti in juli 1943 op het plein dat later naar hem genoemd zou worden, op de dag na de val van Mussolini. Hij maakte duidelijk dat de oorlog nog niet over was, want het fascistisch regime was nog aangebleven. Hij werd door de fascisten geliquideerd in december 1944.
9 synagogue

Foto: synagoge in het oude stadsdeel bij de plaats van het vroegere ghetto.

 

10 Cappelleria Cerati 1

Foto: Cappelleria Cerati, één van de 4 over-gebleven authentieke hoeden-winkels van Borsalino in Italie.
13 Chiesa di San Francesco

Foto: de kerk van San Francesco bekend vanwege de mooie renaissance fresco’s. Dit is de oudste kerk van Cuneo, een nationaal monument.

 

15 Chiesa S.Francesco detail

Foto: Chiesa di
San
Francesco,
met gotische fresco´s door Pietro di Saluzzo.

16 Museo civico, detail
Foto:  wand- tapijt, in het museo Civico, ooit werd dit gebruikt in het theater van Cuneo.
het stelt een scene voor uit een vermeende opstand vanwege het ius primae noctis.

17 Cuneo + mountainsFoto: Cuneo en de bergen – op de achtergrond Monte Bisalta, 2231 m hoog in de zuidelijke Alpen
18 processione carmine

Foto:    de processie van
Madonna delle Carmine.
In heel Piemonte zijn er diverse van dit soort broederschapppen. Vaak hebben ze een charitatieve doelstelling.
De hoofden zijn bedekt, dat is vanwege het feit dat de mannen zieken moesten verzorgen zonder besmet te raken. Maar ook omdat er rijke heren, of edelen waren die op deze manier niet herkend zouden worden.

19  market[1]

Foto: markt
de markt vind plaats iedere dinsdag- en vrijdagmorgen met lokale producten.

20  rist Ant Contrade

Foto: restaurant Antiche Contrade

22 TYPED-26085-trenocuneo-ventimiglia[1]

Foto: de spoorweg Cuneo-Ventimiglia is één van de meest pittoreske van de Alpen

23 [1]Foto: in de bergen rondom Cuneo is een heel scala aan mogelijkheden voor wintersport

 

Uit eten:
– ristorante Antiche Contrade   0171 480 488
– In Via Dronero kan men een heel aanbod aan restaurants vinden
Slapen:
Hotel Lovera   www.palazzolovera.com
Cuneo Hotel    www.cuneohotel.com
B&B Valcucca, Peveragno www.bbvalcucca.com

Met dank aan ATL Cuneo
www.cuneoholiday.com

CUNEO, die mooie stad bij de bergen