1   611e4189-39e5-43b5-b5f0-7dec3d6760d1Maandagavond 23 november jl. was de Nederlandse chef-kok Maarten Camps van restaurant Wolfslaar* in Breda één van de prominente aanwezigen in het sfeervolle restaurant Villa d´Amelia dat gelegen is hoog in de Langhe heuvels van Piemonte (Italië). Twintig koks waaronder enkele van Italië´s beste waren speciaal voor het event ´Nocciola a tavola´ naar Piemonte gekomen om hun creatieve gerechten te presenteren op basis van de Piemontese hazelnoot (de tonda gentile). Maarten´s creatie van st. Jacobsschelpen met couscous en puree van bloemkool met daarbij hazelnoot vinaigrette, schuim en geroosterde hazelnoot maakte grote indruk. Genodigde en collega chefs lieten zich lovend uit over het gerecht van de Nederlandse chef-kok.

De St. Jacobsschelpen waren eerst stevig gebakken in olijfolie en daarna onder voortdurend scheppen met een lepel overgoten met bruisende boter. De puree van bloemkool had een frisse toets doordat deze was bereid met crème fraîche. Maarten Camps had voor de vinaigrette plaatselijke hazelnootolie gebruikt met daarbij de in Nederland bekende hazelnoot edik van Marga Vugs met als garnituur bloemkool couscous, gebroken geroosterde hazelnoot en fijngesneden rucola. Het schuim was gemaakt van melk, bouillon van de coquille baard, boter en hazelnoot.

’s Morgens presenteerde iedere chef door middel van show cooking zijn gerecht voor de toegestroomde pers. Alle gerechten moesten worden bereid met de piemontese hazelnoot als belangrijk ingrediënt.


Chefkok Maarten Camps met zijn gerecht. Het staat vanaf heden op de kaart van restaurant Wolfslaar:
http://www.wolfslaar.com/nieuws/2015/11/chef-kok-maarten-camps-kookt-itali%C3%AB

tonda gentileDe hazelnoot uit de Langhe is officieel geregistreerd als ´Tonda Gentile´.

Maarten Camps en Paul Balke.
Maarten Camps en ondergetekende.
Uit heel Italië waren chefs en journalisten gekomen voor dit bijzondere evenement.
Uiteraard waren de leden van de orde ´Confraternita del Nocciole´ ook aanwezig.
Chefkok M. Camps

Villa d’Amelia

Vanaf Villa d´Amelia heb je een fantastisch uitzicht op de Langhe heuvels en de Alpen in de verte. Hotel Villa d´Amelia is gelegen op 10 km van de stad Alba op 600 m hoogte. Sterkok Damiano Nigro* kookt verfijnd met een originele en moderne keuken met een element van zijn thuisland Puglia.

uitzicht

www.villadamelia.com
Veel dank aan Eva Codina en *chef Damiano Nigro van Villa d´Amelia.

BIJZONDER DINER MET HAZELNOTEN